Lesson sparvpapegoja


 

Svenskt namn:

Lesson sparvpapegoja

Latinskt namn: Forpus coelestis
Engelskt namn: Pacific parrotlet / Celestial / Pocket Parrot
   
Ursprung: -
Livslängd: 8-10 år
Lynne: Djärv, självsäker, lekfull, orädd och bestämd.
Längd: 12,5 cm
Vikt: -
   
Könsmogen: -
Antal ägg: 4-7
Ruvningstid: 18-19 dagar
Ringmärkning: Engelsk Parakit ring (3,90mm), sätts på vid 10 dagars ålder.
Flygfärdig: 4 veckor
   
Mutationer: Dom vanligaste är Blå och Amerikansk gul.

    Amerikansk gul

    Blå

 

    Kännetecken (hane och hona)
Hanen har ett blått parti bakom öronen, samt blå under rygg och gump.
Honan liknar hanen men allt blått är utbytt mot mörkgrönt.

 

    Foder och skötsel
Parakit-/Undulatfröblandning, svällda eller grodda fröer, frukt och grönt, hirskolvar samt vitaminer och mineraltillskott, snäcksand. Multivitamin tillsatt i vattnet.

En varierad diet är den bästa. Se alltid till att det finns frö och vatten (byt vatten dagligen). Dessa fåglar äter mer eftersom de är så rörliga. Vissa säger att man ska ha vitaminer i vattnet andra säger att man inte skall ha det.

Ge färsk frukt och färska grönsaker dagligen (om det är varmt bör detta inte stå hela dagen) som till exempel, körsbär, kiwi, äpple, morot, ärtor, gurka m.m. Använd inte konserverade grönsaker och frukter, använd hellre fryst som tinats till rumstemperatur. Man kan även ge kokt ris, kokt potatis, kokt pasta, knäckebröd. Solrosfrön kan man använda som godis.

En gång per vecka skall sparvpapegojan duschas med sprayflaska med ljummet vatten, se till att den är torr innan kvällen.

Om burarna placeras för tätt kan fåglarna tillbringa sin tid med att bråka och skrika på alla grannar de ser. En skiva bör placeras mellan burarna så att de inte kan se varandra för att undvika problem med revirhävdande.

En sparvpapegoja kan döda sin respektive för att hålla den från andra fåglar och för att hindra den att flörta med andra. De kan bli väldigt aggressiva under parningssäsongen och det har hänt att de dödat sina respektive samt ungar.

Man måste vara försiktig när man sätter Sparvpapegojor tillsammans med andra fåglar. De går bra att ha tillsammans med andra arter, dock ej med undulater och dvärgpapegojor, men väl med robusta finkar. Speciellt Lessons sparvpapegojor kan attackera mycket större fåglar utan att tänka på sin egen storlek. Särskilt när de är könsmogna blir de speciellt fientlig mot andra fåglar. De passar mycket bra att hålla i en större voljär där de blir livliga och flyger omkring. De ska dock inte hållas i en för stor voljär under häckningssäsongen.

 

    Buren och dess inredning
Buren bör vara bredare än den är hög. Ljussätt med en fullspektrumlampa längst bak i buren som är tänd mellan 8:00-23:00. Använd tidningspapper i buren, inte sand eller spån och byt den ofta.

Pinnar av vanliga träd är bättre än fabriksgjorda pinnar. Använd inte sandpapper på sittpinnarna eftersom det skadar fötterna. Se till att sittpinnarna är så pass grova att fågelns tår och klor inte möts när den sitter på pinnen. När de sover vill de sitta högt, sätt den mest komfortabla pinnen längst upp som sovpinne.

Inred även buren med leksaker, sparvpapegojan är en mycket lekfull fågel som älskar leksaker. Se till att det inte finns något som fågeln kan fastna i eller små lösa saker som fågeln kan svälja på leksakerna som sätts in. Rep med knutar, gungor, bjällror, sker som kan flyttas m.m är leksaker som uppskattas.
 

    Uppfödning
Vill man försöka få sina sparvpapegojor att häcka ska buren förses med en holk med ett fyra centimeter stort ingångshål (undulatholk). Det finns ingen speciell häckningssäsong under året då Sparvpapegojan häckar, de häckar året om.

Sparvpapegojor är inte bobyggare, de kommer att acceptera vad som helst att boa i. Lägg in ca 5 cm spån i lådan. Vissa honor slänger ut det mesta av bomaterialet, om detta händer, lägg in det igen lite senare. Användandet av holk varierar från par till par. Vissa par använder sina holkar som sovplats. Andra (speciellt Grönryggade sparvpapegojor som är blyga) använder dem att gömma sig i. Andra använder holken endast då de häckar och går inte ens i närheten annars.

Oftast är det hanen som är den första att undersöka holken. När han är där inne kan han locka till sig honan. I andra fall kan honan plötsligt hoppa in i holken och börja lägga ägg strax därefter.
Ett tecken att ägg är på väg är extremt stora avföringar. Det vanliga är att honan lägger omgångar på 4-7 ägg, ett varannan dag. Honan lägger sig inte alltid på äggen och ruvar förrän andra eller tredje ägget är lagt. Det är inte heller ovanligt att honan lägger flera kullar med obefruktade ägg innan de befruktade äggen dyker upp. Ett par kan gå igenom flera cykler innan de får ungar.

Vissa oerfarna unga par kan förstöra sina ägg eller döda sina ungar. Om ett olycksfall hänt i holken och ett ägg har gått sönder kan honan äta upp det trasiga ägget för att hålla boet rent. Om äggen förstörs medvetet kan man ersätta de befintliga äggen med plastägg som inte går att förstöra. När fågeln har förstått att ägg inte kan förstöras är problemet vanligtvis löst. Detta händer ofta unga oerfarna par. Om ett par fortsätter att förstöra sina ägg, försök att ta reda på vilken fågel som gör detta och byt ut den. Vissa uppfödare menar att Sparvpapegojan bildar par för livet men det fungerar att bryta upp problempar som inte häckar men det bör göras med försiktighet. Om man skall sätta samman ett nytt par skall honan placeras i buren flera dagar innan hanen så att hon blir bekant med sin nya omgivning. När hanen placerats i buren bör de övervakas på avstånd så att normalt bråkande inte eskalerar till allvarliga skador.

Ruvningsperioden för de flesta sparvpapegojorna är 18-19 dagar (utom för den Mexikanska Sparvpapegojan som ruvar 21-22 dagar). Honan tillbringar nästa hela sin tid i holken och kommer endast ut för att bajsa. Hanen mater henne och vissa hanar hjälper till med ruvningen, fast det är ovanligt. Om ett flertal ägg lagts innan honan börjar ruva kan flera ungar kläckas samma dag.

Även om de flesta par vilar mellan kullarna kan vissa par lägga kull efter kull. Då måsta man ta bort holken och på så sätt tvinga dem vila. Ett väldigt beslutsamt par kan försöka boa i matskålen eller badkaret. Om detta händer, flytta paret till en ny bur med nya grannar och helt annan utsikt. Detta brukar resultera i att bryta cykeln.

Om du planerar att ringmärka ungarna får du inte lägga tillbaks dem i boet om inte föräldrarna också har ringar. En förälder som inte är ringmärkt brukar vanligtvis inte acceptera att ungen har ring. Många ungar skadas eller dödas då föräldrarna försöker ta bort det obekanta föremålet från ungens ben.

Ungarna är flygfärdiga vid 4 veckors ålder men matas fortfarande av sina föräldrar och sover i holken. Man måste hålla koll på föräldrarnas beteende gentemot ungarna. Hanen kan bli aggressiv mot hanungar. Om honan börjar lägga en ny omgång ägg kan även hon bli fientlig mot sina ungar i ett försök att driva bort dem ur holken.

 

    Allmänt