Kinesisk dvärgvaktel


 

Svenskt namn:

Kinesisk dvärgvaktel

Latinskt namn: Excalfactoria chinensis
Engelskt namn: Asian Blue Quail
   
Ursprung: Indien, Ceylon, Kina
Livslängd: ca 5 år
Lynne: Fredlig fågel som lever enbart på burbotten
Längd: 12 cm
Vikt: -
   
Könsmogen: -
Antal ägg: 6-10 olivgröna ägg
Ruvningstid: 16 dygn
Ringmärkning: 4,1-4,4 mm
Flygfärdig: (bottenlevande fågel)
   
Mutationer:  

 

    Kännetecken (hane och hona)
Tuppen är blyertsgrå och kastanjebrun med en svart-vit haklapp. Honan är mer oansenligt tecknad i ljust beige och gulbrunt med vattrat bröst och kroppssidor. Ungarna är valnötsstora, brun- och svart fläckiga. Ungfåglarna liknar hönan.

 

    Foder och skötsel
En finkfröblandning alt undulatblandning ges som basfoder, gärna med lite blått vallmofrö i. Maskrosfrö och halvmoget gräsfrö tex vitgröe. Vintertid ges grodda hirskolvar. Små mjölmaskar eller tinade frysta myrpuppor är ett uppskattat tillskottsfoder. Ett färdigt insektsfoder rekommenderas också som tillskottsfoder.
Som grönfoder ges vårarv och maskrosblad. Tunt snäckskal samt dricks- och badvatten skall alltid finnas tillgängligt, likaså ett stort fat med finkornig sand där hönsfåglarna har möjlighet att ta ett uppskattat sandbad.

En varierad diet är den bästa. Se alltid till att det finns frö och vatten (byt vatten dagligen).

 

    Buren och dess inredning
Den Kinesiska dvärgvakteln passar utmärkt i en samlingsvoljär med andra småfåglar. Golvytan bör inredas med vildvuxna grästuvor, lingonris och ljungtuvor. Riset ger dom trygghet samt möjlighet att gömma sig.

 

    Uppfödning
Med en rikligt dekorerad voljärbotten, fylld med grästuvor och ris ökar chansen till en god uppfödning. Hönan bygger sitt grunda bo av en grästuva, torrt gräs och kokosfibrer. Hon värper 6-10 olivgröna ägg, och hon ruvar äggen i ca 16 dygn. Kycklingarna pickar själva så snart de kan gå och kan följa hönan.

Uppmatningsfodret består av grodd finkfröblandning, grodda hirskolvar, hackat hårdkokt ägg/eller färdig äggfoderblandning. Små ituklippta mjölmaskar och tinade frysta myrpuppor eller mygglarver på fat ges dagligen till vaktelfamiljen. Kycklingarna växer otroligt snabbt och bör flyttas så fort de blir självständiga.
Tänk på att inte ha djupt fat med vatten då kycklingarna lätt kan drunkna.

Det händer att tuppen blir mycket aggressiv under uppfödningsperioden och då är det bättre att låta honan sköta kullen på egen hand och låta tuppen komma till en annan bur.

Om du planerar att ringmärka ungarna får du inte lägga tillbaks dem i boet om inte föräldrarna också har ringar. En förälder som inte är ringmärkt brukar vanligtvis inte acceptera att ungen har ring. Många ungar skadas eller dödas då föräldrarna försöker ta bort det obekanta föremålet från ungens ben.

 

    Allmänt