Bourkes Parakit


 

Svenskt namn:

Bourkes Parakit

Latinskt namn: Neopsephotus bourkii
Engelskt namn: Bourke's Parrot
   
Ursprung: Inre delarna av södra  och centrala Australien
Livslängd: 10-12 år
Lynne: Fredlig, härdig, lågmäld.
Längd: 19 cm
Vikt: 40-50g
   
Könsmogen: ca ½år
Antal ägg: 4-5
Ruvningstid: 18 dagar
Ringmärkning: 4,1-4,4 mm
Flygfärdig: 4 veckor
   
Mutationer: Rosa

      Rosa Bourkes

 

    Kännetecken (hane och hona)
Hanen och honan är väldigt lika varandra. Ungfåglar kan vara mycket svårt att skilja åt. Honan har mattare fjäderdräkt samt mindre och rundare huvud. Honan saknar hanens ljusblå pannband. Ungfåglarna färgar ut efter ca 4-5 månader.

 

    Foder och skötsel
Undulatfröblandning utan hampfrön. Torra och grodda hirskolvar. Rent kanariefrö, grodd undulatblandning, havre. Som våtfoder kan ges maskrosblad, spenat, äpple, gurka råriven morot.

En varierad diet är den bästa. Se alltid till att det finns frö och vatten (byt vatten dagligen).

Ge färsk frukt och färska grönsaker dagligen (om det är varmt bör detta inte stå hela dagen). Använd inte konserverade grönsaker och frukter, använd hellre fryst som tinats till rumstemperatur. Skala alltid grönsakerna och frukten.

Eftersom de är så lugna till humöret passar de att sätta ihop med andra fåglar i samma storlek.

 

    Buren och dess inredning
Buren bör vara bredare än den är hög. Ljussätt med en fullspektrumlampa längst bak i buren som är tänd mellan 8:00-23:00. Använd tidningspapper i buren, inte sand eller spån och byt den ofta.

Pinnar av vanliga träd är bättre än fabriksgjorda pinnar. Använd inte sandpapper på sittpinnarna eftersom det skadar fötterna. Se till att sittpinnarna är så pass grova att fågelns tår och klor inte möts när den sitter på pinnen. När de sover vill de sitta högt, sätt den mest komfortabla pinnen längst upp som sovpinne.

Dessa fåglar passar lika bra i bur som i voljär och uppskattar torr värme.

 

    Uppfödning
Vill man försöka få sina bourkes att häcka ska buren förses med en holk med måtten: 18x18x30 och ett 6 centimeter stort ingångshål. Fyll holken med sågspån till en fjärdedel och sätt den gärna inne i buren eftersom vissa hanar vill sitta på taket och vakta.

Det vanliga är att honan lägger omgångar på 4-5 vita ägg, och ruvar i ca 18 dygn.

Som uppmatningsfoder (utöver det vanliga fodret, se ovan) kan man ge rivet äggbröd, franskbröd uppblött i vatten och hackat hårdkokt ägg.
 

Om du planerar att ringmärka ungarna får du inte lägga tillbaks dem i boet om inte föräldrarna också har ringar. En förälder som inte är ringmärkt brukar vanligtvis inte acceptera att ungen har ring. Många ungar skadas eller dödas då föräldrarna försöker ta bort det obekanta föremålet från ungens ben.

Ungarna lämnar holken vid 4 veckors ålder.

 

    Allmänt