Rosenhuvad dvärgpapegoja


 

Svenskt namn:

Rosenhuvad dvärgpapegoja

Latinskt namn: Agapornis roseicollis
Engelskt namn: Lovebird
   
Ursprung: Afrika (Namibia och Angola)
Livslängd: ca 15 år
Lynne: Lekfull, aktiv, clown, energisk, skrikig, tycker om att flyga.
Längd: 15 cm
Vikt: 55g
   
Könsmogen: ca 12 månader
Antal ägg: 4-6
Ruvningstid: 22 dagar
Ringmärkning: 4,4-5,3 mm
Flygfärdig: 8 veckor
   
Mutationer: Det finns många mutationer. Den grönfärgade är som fågeln ser ut i det vilda från början.

  

 

    Kännetecken (hane och hona)
Båda kön ser ut på samma sätt vilket gör det mycket svårt att könsbestämma. Honan är något större och sitter lite bredbent på pinnen medan hanen är intensivare färgad i pannan. Honans bäckenbens springa är vidare för att kunna lägga ägg. Ofta könsbestäms dessa via DNA prov.

 

    Foder och skötsel
Agapornis papegojorna äter gärna parakitblandningar, men man bör låta den gro innan man ger det till fågeln. Alla fröblandningar är inte bra men man kan lätt förbättra dem själv. Tänk på att det för dvärgpapegojor är viktigt att alltid ha tillgång till sand (kornstorlek 0,5-1mm) och krossat snäckskal med träkol för sin matsmältning.

Blötlägg fröna ett dygn, låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Sprid ut på en handduk eller dylikt och låt dem gro något dygn.  Det är lämpligt att servera just när grodden börjar synas fröna är då bättre och mer näringsrikt som foder.

Om man groddar fröna behöver man inte ge lika mycket frukt och grönt. När du ger frukt och grönsaker var då noga med att tvätta av all eventuell besprutning. I vissa fall kan man även behöva ge vitaminer. Använd inte konserverade grönsaker och frukter, använd hellre fryst som tinats till rumstemperatur. Man kan även ge kokt ris, kokt potatis, kokt pasta, knäckebröd. Solrosfrön kan man använda som godis.

En varierad diet är den bästa. Se alltid till att det finns frö och vatten (byt vatten dagligen).

Det är bra om man låter fåglarna komma ut ur buren och flyga ordentligt i alla fall en gång om dagen. Vänta i ungefär en vecka efter det att du har fått hem dom innan du släpper ut dem ur buren. Detta för att fåglarna skall hinna vänja sig vid den nya omgivningen och lära sig att dom är trygga i buren.

 

    Buren och dess inredning
Buren bör vara minst 75cm bred, 50cm hög och 50cm djup. Man kan behöva ha en högre bur. Ljussätt med en fullspektrumlampa längst bak i buren som är tänd mellan 8:00-23:00. Täck botten rikligt med sand, lättströ, halm eller miljöströ. Använd inte tidningspapper som kan vara giftigt.

Pinnar av vanliga träd är bättre än fabriksgjorda pinnar. Använd inte sandpapper på sittpinnarna eftersom det skadar fötterna. Se till att sittpinnarna är så pass grova att fågelns tår och klor inte möts när den sitter på pinnen. När de sover vill de sitta högt, sätt den mest komfortabla pinnen längst upp som sovpinne.

Inred även buren med leksaker, det är en mycket lekfull fågel som älskar leksaker. Se till att det inte finns något som fågeln kan fastna i eller små lösa saker som fågeln kan svälja på leksakerna som sätts in. Rep med knutar, gungor, bjällror, sker som kan flyttas m.m är leksaker som uppskattas.
 

    Uppfödning
Agapornishonan lägger 4-6 vita ägg som ruvas i cirka 22 dagar. Ge dvärgpapegojorna en holk med lite kutterspån i botten samt färska grenar som bomaterial. Honan bör inte sättas i häck före 1 års ålder. Ungarna kläcks nakna och med slutna ögon. Ge paret fri tillgång till äggkraftfoder under hela häckningen och uppmatningen av ungarna. Efter cirka 8 veckor är ungarna självständiga.

 

    Allmänt